Škoda Enyaq iV: topscore in veiligheid

 Škoda's eerste elektrische SUV één van de veiligste auto’s volgens Euro NCAP

  • Beste resultaat ooit voor bescherming inzittende volwassenen en kinderen
  • ENYAQ vervolgt Škoda’s topprestaties in botsveiligheid

De elektrische Škoda Enyaq iV is door veiligheidsinstantie Euro NCAP beloond met de maximale veiligheidsscore van vijf sterren. Met een puntentotaal van 86% van de maximale score is de nieuwe SUV van Škoda volgens Euro NCAP één van de veiligste auto’s op de markt.

De Škoda Enyaq iV behaalde het beste resultaat ooit in de Euro NCAP-test voor de bescherming van inzittenden, met een score van 94% voor volwassen passagiers en 89% voor kinderen. Het eerste Škoda-model op basis van de Modular Electrification Toolkit (MEB) van de Volkswagen Groep zet daarmee de reeks topscores voor Škoda-modellen in de botsveiligheidstest voort. Zelfs nu Euro NCAP vorig jaar de beoordelingscriteria nog verder heeft aangescherpt. Recent ontvingen de Octavia, Scala, Kodiaq, Karoq en Kamiq ook al een maximale veiligheidsscore van vijf Euro NCAP-sterren.

Indrukwekkend pakket aan veiligheidssystemen

De Škoda Enyaq iV wordt geleverd met maar liefst negen airbags, waaronder een centrale airbag tussen de voorstoelen, en uitgebreide Proactive Occupant Protection. Talrijke state-of-the-art hulpsystemen waarschuwen de bestuurder in veel situaties voor mogelijke aanrijdingen en helpen deze zelfs actief te voorkomen of de gevolgen ervan te beperken. Voorbeelden zijn Front Assist met voorspellende bescherming van voetgangers en fietsers, Side Assist inclusief Rear Traffic Alert, Collision Avoidance Assist, Turn Assist en Exit Warning. Travel Assist ondersteunt de bestuurder actief bij het besturen van de auto. Het omvat naast Adaptive Cruise Control (ACC) ook Adaptive Lane Assist met wegwerkzaamhedenherkenning, Traffic Jam Assist en Emergency Assist. Een head-up display, waarin Škoda voor het eerst augmented reality heeft geïntegreerd, en full-LED matrixkoplampen zijn als optie beschikbaar voor de Enyaq iV.

Euro NCAP is een onafhankelijk testinstituut dat in 1997 is opgericht door ministeries van vervoer, automobielclubs, verzekeringsverenigingen en onderzoeksinstituten uit acht Europese landen. Het instituut voert botsproeven uit op nieuwe automodellen en evalueert de actieve en passieve veiligheid. De tests zijn de afgelopen jaren continu verder aangescherpt en omvatten nu verschillende botsscenario's. Waar aanvankelijk alleen de resultaten van de botsproeven zelf werden geëvalueerd, wegen de beoordelingen van actieve-veiligheidsystemen en rijhulpsystemen nu zwaarder mee in de algehele evaluatie.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.