Bpm-vrijstelling voor zakelijke bestelauto’s vervalt per 2025

Per 1 janauri 2025 vervalt de bpm-vrijstelling voor zakelijke bestelauto’s. De overheid gaat deze ondernemersvrijstelling afschaffen omdat het de verkoop van emissievrije of zuinige bestelauto’s een boost wil geven. Deze afschaffing werd al aangekondigd op Prinsjesdag 2022 en is inmiddels door de Eerste en de Tweede kamer goedgekeurd.

Verandering bmp-tarief

Naast de afschaffing van de bmp-vrijstelling geldt dat het vaststellen van het bpm-tarief voor bestelauto’s ook gaat veranderen. In de huidige situatie wordt er gekeken naar de nettocatalogusprijs. In de toekomst vervalt dit en wordt er gekeken naar de CO2-uitstoot van de bestelauto. Hiermee zet de overheid wederom in op stimuleren van emissievrije of heel zuinige bestelauto’s.

Wealer is er voor ondernemers

Wealer helpt ondernemers door nu al rekening te houden met de afschaffing van de bpm-vrijstelling. Zo informeren wij u via dit artikel en denken onze collega’s graag met u mee. Plan dus nu een afspraak in met een van onze bedrijfswagen collega's om u verder te informeren over de eventuele gevolgen voor uw bedrijf. 

Wacht ook niet te lang met het bestellen van uw nieuwe bedrijfswagen. Door de langere levertijden is het juist nu het moment om een bestelling te plaatsen zodat de nieuwe bedrijfswagen nog voor de bpm-verhoging geleverd kan worden.

Wat betekent deze verandering nu concreet?

De BPM bij bedrijfswagens wordt tot 2025 berekent aan de van de netto catalogus waarde. Per 1 januari 2025 wordt de BPM berekend aan de hand van de CO2-uitstoot van het voertuig. Dit betekent op dit moment € 66,91 per gram CO2.

  Gemiddeld CO2 uitstootBPM
Caddy 125€ 8.363,75 
Transporter (oud model) 180€ 12.043,80 
Crafter 200€ 13.338,20 

De tabel hierboven laat de gemiddelde CO2 uitstoot zien per model. Plat gezegd wordt het voertuig ook zoveel duurder. Des te meer de reden om in gesprek te gaan met Wealer zodat je nu nog kunt profiteren van de lagere prijzen. Vanaf 2025 kunnen wij meer elektrische voertuigen leveren en hybride voertuigen zodat de BPM € 0,- bij elektrische voertuigen en een stuk minder bij hybride voertuigen.

Neem contact op met een van onze collega's: