Web Ready JPG-VW ID. BUZZ CARGO -21-min

De subsidies voor bedrijfswagens

Als ondernemer kun je gebruikmaken van verschillende subsidies bij de aanschaf van elektrische bedrijfswagens. Net als bij particulieren wil de overheid het gebruik van elektrische voertuigen stimuleren. Voor de bedrijfswagens zijn er in totaal 4 subsidies en regelingen waar aanspraak op gemaakt kan worden. Dit zijn: de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA), de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).

Wat houdt de SEBA in?

De SEBA is een subsidie die erop is gericht om de verkoop van elektrische bestelwagens te verhogen. Vanaf 2025 kunnen gemeentes ervoor kiezen om zero-emissiezones in te voeren. Dit betekent voor veel bedrijven en logistieke partners hoofdpijn. Om deze bedrijven en logistieke partners tegemoet te komen is de SEBA in het leven geroepen. De overheid helpt via de SEBA de bedrijven met de overgang van brandstof naar elektrisch. Voor 2023 is er 33 miljoen beschikbaar gesteld voor bedrijven om de overstap van brandstof naar elektrisch te maken. Via de SEBA kan een bedrijf tot een bedrag van 5.000 euro aan subsidie ontvangen. De hoogte van de subsidie is 10% van de nettoprijs van een nieuwe elektrische bedrijfswagen met een maximum van 5.000 euro. Om gebruik te kunnen maken van deze subsidie dien je als bedrijf wel te voldoen aan een aantal voorwaarden. Deze zijn te vinden op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland via de knop hieronder.

Wat houdt de KIA in?

De KIA is een aftrek die fiscaal gezien kan plaatsvinden aan het einde van het jaar wanneer je investeert in bedrijfsmiddelen. Deze bedrijfsmiddelen moeten dan wel behoren tot de lijst bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor aftrek. De KIA kan worden gebruikt om een deel van de investering in een elektrische bedrijfswagen terug te krijgen. Voor informatie over de KIA kun je het beste terecht bij jouw accountant of de website van de Belastingdienst via de knop hieronder.

Wat houden MIA en Vamil in?

De overheid wil graag dat bedrijven investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Vaak zijn deze investeringen duurder dan in een investering standaard bedrijfsmiddelen. Om bedrijven te ondersteunen heeft de overheid de MIA en Vamil in het leven geroepen. Via de MIA kan een investeringsaftrek plaatsvinden tot 45% van het investeringsbedrag. Voor de Vamil geldt dat 75% van de investeringskosten kunnen worden afgeschreven. Voor meer informatie over de MIA en de Vamil kun je het beste terecht bij jouw accountant of op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland via de knop hieronder.

Subsidies voor elektrische personenauto's

Interesse in een elektrische bedrijfswagen? Wij staan graag voor u klaar!