Škoda levert Enyaq iV met CO2-neutrale balans af aan klanten

  • Škoda vermindert voortdurend CO2-emissie bij aanschaf grondstoffen, productie van auto’s en accu's, transport en recycling
  • Gecertificeerde projecten compenseren CO2-uitstoot die nog niet kan worden vermeden

De Škoda Enyaq iV produceert niet alleen nul lokale emissies op de weg; Škoda levert de nieuwe elektrische SUV tevens af aan klanten met een CO2-neutrale balans. De Tsjechische autofabrikant documenteert alle CO2-emissies tijdens het productieproces volgens de ISO-normen en vermindert het vrijkomen van koolstofdioxide tijdens de productie effectief door een breed scala aan maatregelen. Škoda compenseert alle onvermijdelijke CO2-emissies tijdens de productie via gecertificeerde klimaatbeschermingsprojecten, zoals de bouw van een windmolenpark in India. Dit betekent dat bestuurders van de Enyaq iV kunnen genieten van 100 procent groene mobiliteit als ze de SUV uitsluitend opladen met elektriciteit die is opgewekt uit hernieuwbare bronnen.

Elektrische modellen zoals de Škoda Enyaq iV zijn tijdens het gebruik lokaal emissievrij en zelfs volledig emissievrij wanneer ze worden aangedreven door groene stroom. Hun ecologische voetafdruk omvat echter ook de CO2-emissies die vrijkomen tijdens de productie. Dankzij diverse maatregelen kan Škoda de Enyaq iV aan klanten leveren met een CO2-neutrale balans.

Optimalisering van de interne productieprocessen

De Tsjechische fabrikant is voortdurend bezig met het optimaliseren van de operaties en productieprocessen in zijn fabrieken. De onderdelenfabriek in Vrchlabí werd eind 2020 Škoda’s eerste CO2-neutrale productielocatie. De Enyaq iV wordt gebouwd in Škoda’s hoofdfabriek in Mladá Boleslav, waar de autofabrikant het grootste fotovoltaïsche daksysteem van Tsjechië installeert in samenwerking met energiedienstverlener ČEZ. Alle energie die nodig is voor de productie in de Tsjechische fabrieken van Škoda AUTO is tegen het einde van dit decennium afkomstig van CO2-neutrale bronnen. De door Škoda ontwikkelde OPTIKON-app laat in detail zien hoe slimme ideeën ook uitstoot kunnen besparen. Met behulp van kunstmatige intelligentie zorgt hij voor een optimaal gebruik van de ruimte in transportcontainers. Daardoor werden alleen al in de eerste helft van 2020 meer dan 150 zendingen en dus 80 ton CO2 bespaard.

Monitoren van de CO2-uitstoot in de gehele toeleveringsketen

Naast het optimaliseren van de eigen productieprocessen monitort Škoda ook de CO2-uitstoot van zijn leveranciers en partners. De onderneming zorgt ervoor dat de CO2-uitstoot in de toeleveringsketen, tijdens het gehele productieproces en in de logistiek, proportioneel wordt vermeden of verminderd, onder andere door groene stroom te gebruiken. Zo garandeert leverancier LG het gebruik van groene stroom voor de productie van de tractie-accu's voor de Enyaq iV. Ook veel andere partners hebben voor milieuvriendelijke productieprocessen gezorgd. De resterende CO2-uitstoot is berekend op basis van de specifieke levenscyclusanalyse van de Enyaq iV. Deze balans is gecertificeerd door TÜV NORD CERT, dat ook de latere emissies controleert. TÜV NORD CERT geeft certificaten af die de correcte registratie van alle CO2-emissies gedurende de levenscyclus bevestigen, evenals de classificatie van de Enyaq iV als een netto CO2-neutraal product op het moment dat het model aan klanten wordt geleverd.

Recycling van auto’s en accu’s

Bij de CO2-uitstoot over de gehele levenscyclus wordt ook rekening gehouden met de recycling van de Enyaq iV. Na gebruik in voertuigen krijgen de aandrijfaccu’s een tweede leven in Škoda iV energieopslagsystemen. Deze maatregel verlengt de nuttige levensduur van de accu's en verbetert zo hun ecologische voetafdruk. Ze worden uiteindelijk gerecycled en de grondstoffen worden opnieuw gebruikt. Ook de CO2-uitstoot als gevolg van de recycling van een auto wordt meegerekend; een hoog recyclingpercentage en het uitgebreide gebruik van reeds gerecyclede of recyclebare materialen helpen de uitstoot verder te verlagen.

Compensatie van uitstoot door gecertificeerde projecten

Een deel van de CO2-uitstoot die ontstaat tijdens de productie (toeleveranciers en fabricage) van een Škoda Enyaq iV kan nog niet worden vermeden. Škoda AUTO compenseert dit door de aankoop van gecertificeerde carbon credits. Hierbij worden gecertificeerde klimaatbeschermingsprojecten ondersteund, zoals de bouw van een groot windmolenpark in India. Het park in Tamil Nadu in het zuiden van het land zal bestaan uit 100 windturbines. Met een totale capaciteit van 200 MW gaat het park schone energie leveren aan 600.000 huishoudens.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.