ZZP en mobiliteit: wat is de beste keus?

Header_Business_Center-01.jpg

Autolease als ZZP’er: privé of zakelijk?

Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP'ers), in Nederland zijn er steeds meer ondernemers werken in deze organisatievorm. Aangezien het een klein bedrijf betreft kan het moeilijk zijn om de kleuze te maken op het gebied van vervoer. In de meeste gevallen moet je namelijk toch de weg op om klanten te bezoeken of opdrachten uit te voeren. Maar wat is in dat geval een betere keuze? Een lease auto die vanuit de zaak wordt betaald of kies je voor het redelijk nieuwe private lease? Wij zetten het voor u naast elkaar.

Een 'auto van de zaak': leasen.

Als ZZP'er zijnde is de kans dat je je zakelijke auto ook voor privé gaat gebruiken groot. Houd er dan rekening mee dat je te maken krijgt met fiscale bijtelling, indien je privé meer dan 500 kilometer per jaar rijdt. 

Als je als ZZP’er een auto gaat leasen in verband met de werkzaamheden van je onderneming, dan is de kans groot dat je deze auto ook privé wilt gebruiken. Hou dan rekening met het privégebruik van de auto, wanneer je een auto gaat leasen op naam van de zaak. Zodra je meer dan 500 kilometer per jaar rijdt voor privé doeleinden, krijg je namelijk te maken met de zogenoemde fiscale bijtelling. Zie je dit niet zitten, dan kun je wellicht beter kiezen voor prive lease.

Zakelijk rijden met je private lease abonnement

Kies je voor private lease, maar gebruik je deze auto voor je bedrijf? Dan mag je de kosten boekhoudkundig verrekenen. Per gereden kilometer mag er 19 cent afgetrokken worden. Rijd je bijvoorbeeld 10.000 zakelijke kilometers per jaar, dan heb je aan het eind van het jaar een aftrekpost van (0,19 maal 10.000) =  € 1.900,-. Een mooi bedrag, waarmee je de kosten voor de maandtermijnen al deels kunt dekken. Privé kilometers mogen uiteraard niet afgetrokken worden.

Aftrekbare kosten in een overzicht:Auto privé Auto van de zaak
Deze kosten mag je aftrekken in je aangifte
inkomstenbelasting
€ 0,19 per zakelijke kilometer Alle autokosten, exclusief de btw Zoals benzine, onderhoud, verzekeringen, wasstraat en parkeren. Maar boetes niet!
Deze kosten mag je aftrekken in je btw-aangifte Btw over de zakelijke autokosten
Dus niet de btw over je privé- kilometers. Hierbij geldt woon- werkverkeer als privé.
Btw over de zakelijke autokosten
Dus niet de btw over je privékilometers. 
Krijg je te maken met bijtelling? Nee, je hebt geen bijtelling Rijd je meer dan 500 km privé per jaar? Ja, je hebt bijtelling.
Rijd je minder dan 500 km privé per jaar? Nee, je hebt geen bijtelling.
Heb je een rittenadministratie nodig? Ja, je houdt alle zakelijke ritten bij Rijd je meer dan 500 km privé per jaar? Je hoeft geen ritten bij te houden.
Rijd je minder dan 500 km privé per jaar? Je houdt al je ritten bij zakelijk en privé
 

Private lease voordelen

Als particulier een auto leasen (private lease)… Het klinkt wellicht een beetje vreemd of zelfs decadent, maar als privépersoon een auto leasen kan heel voordelig uitpakken! Om te beginnen rijd je een prachtige, spiksplinternieuwe wagen, zonder dat je er enig omkijken naar hebt. Zolang je netjes het vooraf bepaalde maandbedrag betaalt, regelt de leasemaatschappij verder alles voor je. De verzekering loopt via de leasemaatschappij, evenals de afhandeling van eventuele pech en/of schade. Ook ben je verzekerd van vervangend vervoer, mocht je leaseauto op een gegeven moment bij de garage terechtkomen. De kans hierop is echter klein, want nieuwe auto’s vertonen in de regel maar weinig mankementen.

Private lease: duur of goedkoop?

Private lease heeft het imago dat het flink duur is. Al met al lijkt het maandbedrag fors voor een auto die je niet mag houden. Maar is dat wel zo? Wat vaak vergeten wordt is dat een auto in dagwaarde daalt. Een occasion wordt namelijk niet voor hetzelfde bedrag verkocht als een nieuwe auto. Verder zijn reparaties, wegenbelasting, verzekering en onderhoud allemaal kosten die je bij een gekochte auto zelf apart afrekent. Deze kosten zijn in een private lease abonnement opgenomen. Wil je toch graag een eigen auto, dan kan het interessant zijn om de auto na de leaseperiode over te nemen (De benzine, diesel of LPG moet je uiteraard wel zelf betalen: dit is niet bij de maandelijkse leaseprijs inbegrepen.

Wil je graag specifiek op je eigen situatie inzoomen en kijken wat het voordeligst is? Schroom dan niet en plan een afspraak met ons in. We kijken graag met je mee om je zo goed mogelijk op weg te helpen.