Q5 TFSI e quattro

Sterk, efficiënt en comfortabel

De Audi Q5 TFSI e quattro

De plug-in hybride Audi Q5 TFSI e quattro heeft een gunstig normverbruik, rijdt sportief en stoot in de elektrische stand geen schadelijke stoffen uit. Hij combineert een benzinemotor met een elektromotor en biedt daarnaast het comfort en de praktische gebruiksmogelijkheden die u van een premium SUV kunt verwachten.

Rijden op stroom en benzine

Onder de fraaie motorkap van de Audi Q5 55 TFSI e quattro ligt een 2.0 TFSI-motor die gezelschap heeft van een in de transmissie geïntegreerde elektromotor. In de elektrische stand kunt u volgens de officiële WLTP-meetnorm meer dan 40 kilometer afleggen, waardoor u vaak volledig emissievrij op de bestemming komt (uitgaande van het gebruik van groene stroom). Omdat het een parallelhybride is, profiteert u bovendien van het samenspel van beide motoren. Het systeemvermogen bedraagt maar liefst 270 kW/367 pk en de prestaties zijn dan ook indrukwekkend: van 0 naar 100 in slechts 5,3 seconden en een topsnelheid van 239 km/h.
 

Eenvoudig opladen

De Audi Q5 55 TFSI e quattro bewaart zijn elektrische energie in een lithium-ionaccu die ruimtebesparend onder de kofferbakvloer is weggewerkt. Standaard wordt de Audi Q5 55 TFSI e quattro geleverd met een kabel voor stroom uit een gewoon stopcontact en een mode-3-exemplaar dat krachtstroom aankan (zoals bij bedrijven, thuislaadpunten en diverse openbare laadpalen). Daarmee is opladen een fluitje van een cent. Extra gemakkelijk wordt opladen met de wallbox, app en mobiliteitskaarten die u bij uw auto kunt aanvragen. Uw Audi-dealer kan u alle ins en outs vertellen over de Shuttel-mobiliteitskaart waarmee u meer dan 65.000 laadpunten in zestien Europese landen kunt gebruiken. Daarnaast is er de Audi e-tron Charging Service waarmee u toegang verkrijgt tot een van de grootste openbare oplaadnetwerken van Europa (meer dan 90.000 oplaadpunten), allemaal met één contract te benutten. Een handig hulpmiddel is de myAudi-app, bijvoorbeeld om het laadproces te starten en het accupercentage inclusief de bijbehorende actieradius af te lezen.

Toegespitst op efficiëntie

De techniek in de Audi Q5 55 TFSI e quattro helpt om zo aangenaam en zuinig mogelijk te rijden. In principe regelt de auto zelf de beste aandrijfstrategie, maar u kunt deze beïnvloeden. Starten gebeurt altijd in de EV-stand, waarbij de verbrandingsmotor pas in actie komt als dit niet anders kan. In de stand AUTO functioneert uw auto als een volwaardige hybride, die zelf bepaalt welke motoren actief zijn. In HOLD bewaart de auto de accuvoorraad voor een later moment, bijvoorbeeld een lage-emissiezone in de stad. Een slimme hulp is het optionele Predictive Efficiency Assist, waarmee zuinig rijden bijna een sport wordt. Op basis van de navigatiegegevens kent de auto het wegverloop, bijvoorbeeld een helling die even verderop ligt. In de vorm van een pulserend gaspedaal krijgt u dan een seintje dat uw voet omhoog kan en dat scheelt weer stroom en/of benzine.

Dynamisch en herkenbaar – het exterieur

De Audi Q5 55 TFSI e quattro heeft bijzondere techniek in huis, maar past qua uitstraling naadloos tussen de andere Q5-uitvoeringen. De standaard 18-inch velgen in 5-arm-turbine-design zijn daar een bewijs voor. Toch heeft de Audi Q5 55 TFSI e quattro ook stijlelementen die hem onderscheiden van zijn broers en zussen met benzine- of dieselmotor. Zo heeft hij altijd diverse onderdelen van het S line exterieurpakket, zoals de speciale grille en het diffusoreffect in de achterbumper. Daarnaast is hij de enige Q5 met zowel links als rechts een tankklep: links voor de stroom, rechts voor de benzine.

Sportief en comfortabel – het interieur

In het interieur komt het sportieve karakter van de Audi Q5 55 TFSI e quattro goed tot zijn recht. Sportstoelen zijn standaard en het afgebeelde optionele sportstuur met S-logo maakt de vlotte uitstraling compleet. Wat u niet ziet, maar wel ervaart, is het weldadige effect van de warmtepomp aan boord. Die benut de warmte van de twee motoren om het interieur snel op temperatuur te krijgen. Dat levert u vooral in de winter meer elektrische kilometers op. Helemaal mooi: via de timer in de myAudi-app schakelt u voor vertrek de verwarming al in. Als de auto dan nog ingeplugd is, gaat dit voorverwarmen niet ten koste van de actieradius.
 

Een grote bagageruimte

De achterbank van de Audi Q5 55 TFSI e quattro is naar voren en achteren verschuifbaar, voor meer beenruimte achterin of een grotere bagageruimte. Ook handig is dat de bank in drie segmenten is onderverdeeld. Afhankelijk van de positie van de achterbank is de kofferbak 550 tot 610 liter groot. Volledig neergeklapt bedraagt het volume zelfs 1.550 liter.
 

Alles digitaal

Beeldschermen zijn heel vertrouwd en daarom bieden wij tegen meerprijs de mogelijkheid om alle weergaven in de Audi Q5 55 TFSI e quattro te digitaliseren. De 12,3-inch grote Audi virtual cockpit wordt dan het instrumentenpaneel. Op dit configureerbare display ziet u onder meer vertrouwde zaken als de snelheid en waarschuwingslampjes, plus het laadniveau van de accu, een powermeter die toont of u geen, weinig of veel stroom verbruikt of stroom terugwint en de resterende actieradius. Het afgebeelde scherm midden op het dashboard hoort bij de optie ‘MMI navigatie plus met MMI touch’. Behalve de navigatiekaart zijn er ook de actieve componenten van de aandrijflijn inclusief bijbehorende energiestromen op te tonen, naast menu’s voor allerlei auto-instellingen.

Keuzetip: het grote schuifdak

Vanzelfsprekend is ook deze Audi in hoge mate zelf te configureren. Hier ziet u goed het optionele glazen panoramadak. Daar wordt het interieur een stuk lichter van en mocht het zonlicht te fel worden, dan schuift u met een druk op de knop de elektrische zonwering voor het getinte glas. Deze optie kunt u bovenaan de pagina in het exterieurmenu terugvinden. Een mooi begin van uw Audi Q5 55 TFSI e quattro op maat.
 

Q5 TFSI e quattro